Η  ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ  ΡΟΔΙΑΣ

   Για να μελετήσουμε το στάδιο της καρποφορίας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια φυσιολογικά χαρακτηριστικά του είδους από τα οποία μπορούμε να βοηθηθούμε ιδιαίτερα όσον αφορά την ομαλή και προσοδοφόρα καρποφορία των δέντρων μας.

   Πρόκειται για ένα μονόοικο φυτό, δηλαδή είναι ένα φυτό που αναπτύσσει στο ίδιο δένδρο ερμαφρόδιτα – γόνιμα άνθη που το σχήμα τους παρομοιάζεται με εκείνο του βάζου και άνθη άγονα με ατροφική ωοθήκη που έχουν το σχήμα καμπάνας. Ο αριθμός των άγονων ανθέων υπερέχει κατά πολύ από αυτόν των γόνιμων. Η επικράτηση των άγονων – αρσενικών ανθέων είναι μεγάλη και φτάνει δε το 60 με 70% του συνολικού αριθμού των ανθέων.

    Η ανθοφορία της ροδιάς δεν γίνεται ταυτόχρονα αλλά πραγματοποιείται σε κύματα ανθίσεων. Το πρώτο κύμα ανθήσεων είναι αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό καρπόδεσης που αγγίζει το 90% και από αυτά παίρνουμε καρπούς της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Οι καρποί που αναπτύσσονται από τα άνθη που εκπτύσσονται αργότερα μέσα στο καλοκαίρι δεν προλαβαίνουν να αναπτυχτούν και να ωριμάσουν επομένως θα πρέπει να αφαιρούνται ώστε να μην στερούν από τους υπόλοιπους αναπτυσσόμενους καρπούς τα θρεπτικά στοιχεία. Η δε επικονίαση πραγματοποιείται κυρίως με τα έντομα και δευτερευόντως με τον άνεμο. Ένας καλός τρόπος για την επικονίαση των ανθέων ροδιάς είναι η τοποθέτηση κυψελών μέσα σε μία φυτεία σε μία αναλογία 2,5 κυψέλες/ στρέμμα. Οι περισσότερες ποικιλίες ροδιάς είναι αυτογόνιμες αλλά μπορούν να γονιμοποιηθούν εξίσου και με σταυρογονιμοποίηση.  Η σταυρογονιμοποίηση συνιστάται, επειδή στην περίπτωση που τα άνθη της γονιμοποιούνται με τον τρόπο αυτό έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει κατά πολύ η παραγωγικότητα των δένδρων. Η διάταξη που αρμόζει καλύτερα στην περίπτωση που φυτευτούν δύο διαφορετικές ποικιλίες ροδιάς είναι «3 προς 1», δηλαδή τρείς σειρές μιας ποικιλίας και μία της άλλης. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ταυτόχρονη άνθηση των επιλεγμένων ποικιλιών.

   Η ροδιά μπορεί να μπει σε καρποφορία από το 3ο -4ο έτος μετά την εγκατάσταση της, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει μετά το 7ο – 8ο έτος (δείγματα καρπού η ροδιά μπορεί να δώσει από το 2 έτος μετά την εγκατάσταση της αλλά συνήθως αποκόπτονται οι καρποί για να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη του δέντρου). Κατά την πλήρη παραγωγή της αποδίδει 2,5-3,0 τόνους/στρέμμα εμπορεύσιμο ρόδι και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Η ωρίμανση των καρπών της ροδιάς γίνεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου ανάλογα με την ποικιλία. Δυστυχώς οι καρποί που ωριμάζουν στα τέλη του φθινοπώρου λόγω των πρώιμων παγετών σκάζουν και έτσι λαμβάνουν πολύ χαμηλές τιμές στο εμπόριο. Αντίθετα καρποί που ωριμάζουν νωρίτερα απολαμβάνουν πολύ καλές τιμές καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα για το επιτραπέζιο ρόδι. Εν κατακλείδι, πολύ σημαντικός είναι ο παράγοντας της ποικιλίας καθώς εάν επιλεγεί μία λάθος για την περιοχή φύτευσης ποικιλία, το εισόδημα που λαμβάνει ο παραγωγός μπορεί να συρρικνωθεί έως και στο 1/3 έως και 1/5 από αυτό που θα μπορούσε να λαμβάνει με μια άλλη ποικιλία. 

 

Βιβλιογραφία:

Γάτσιος, Κ. (2010). Η ροδιά, Καλλιεργεια, Χρήσεις, Φαρμακευτικές Ιδιότητες. Αθήνα: Εκδόσεις Αγρότυπος α.ε.

Δρογούδη, Π., Τσιπουρίδης, Κ., Πανταζής, Σ. (2007). “Η καλλιέργεια της Ροδιάς”. Γεωργία-Κτηνοτροφία, Τεύχος 1/2007, Σελ. 24-29.

http://www.agroepiloges.gr/Files/rodia/Rodia.pdf

http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/rodia-spora-katharizo-01102010.html