ΤΑ ΚΛΑΔΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ

     Η ροδιά αν δεν κλαδευτεί έχει την τάση να διαμορφώνεται σε ένα πολύκορμο θάμνο. Όπως και στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα διακρίνουμε δύο είδη κλαδεύματος: 1) Κλάδευμα διαμόρφωσης, 2) Κλάδευμα καρποφορίας.

    Όσον αφορά το κλάδευμα διαμόρφωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις συστηματικής καλλιέργειας το σχήμα που δίνεται έχει την μορφή θάμνου επειδή η ροδιά μπαίνει πιο σύντομα στην καρποφορία ενώ ταυτόχρονα ευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες καθώς και η συγκομιδή. Με το πέρασμα ορισμένων ετών, σταδιακά επιδιώκεται η απομάκρυνση των παλαιότερων βλαστών και η αντικατάσταση τους με νέους διότι έχοντας εξαντληθεί, μειώνεται η παραγωγική τους δυνατότητα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανανέωση της καλλιέργειας.     

    Όσον αφορά το κλάδευμα καρποφορίας στην ροδιά πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του λήθαργου των οφθαλμών (πραγματοποιείται κατά τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο). Το κλάδευμα αυτό αποσκοπεί στην ισορροπία μεταξύ βλαστήσεως και καρποφορίας ώστε οι ροδιές όχι μόνο να παράγουν ρόδια αλλά και η ποιότητα τους να είναι πολύ καλή. Ο στόχος μας είναι να επιτυγχάνεται  καλός φωτισμός και αερισμός του εσωτερικού της κόμης αλλά και η ανανέωση των οργάνων καρποφορίας. Τα καρποφόρα όργανα της είναι οι βλαστοί μικρού μήκους οι οποίοι δεν βρίσκονται πάνω σε ετήσια βλάστηση αλλά συνήθως σε ξύλο ηλικίας 2-3 ετών. Η θέση των καρποφόρων οργάνων βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική πλευρά της κόμης του φυτού όπου το φυτό δέχεται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία επομένως και καλύτερο φωτισμό. Οι μικροί αυτοί βλαστοί είναι παραγωγικοί για μερικά χρόνια. Στη συνέχεια θα πρέπει να απομακρύνονται με το κλάδευμα και να ανανεώνονται από νέους βλαστούς που θα είναι περισσότερο παραγωγικοί. Επιπλέον είναι σημαντικό με το κλάδευμα αυτό να διατηρούμε το σχήμα του φυτού και αυτό γίνεται απομακρύνοντας ανεπιθύμητα κλαδιά που εκπτύσσονται σε μη επιθυμητά σημεία αλλά και μειώνοντας το ύψος κλαδιών τα οποία ξεφεύγουν σε ύψος από αυτό που επιθυμούμε.

 

 

Βιβλιογραφία:

Γάτσιος, Κ. (2010). Η ροδιά, Καλλιεργεια, Χρήσεις, Φαρμακευτικές Ιδιότητες. Αθήνα: Εκδόσεις Αγρότυπος α.ε.

Δρογούδη, Π., Τσιπουρίδης, Κ., Πανταζής, Σ. (2007). “Η καλλιέργεια της Ροδιάς”. Γεωργία-Κτηνοτροφία, Τεύχος 1/2007, Σελ. 24-29.

http://www.agroepiloges.gr/Files/rodia/Rodia.pdf

http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/rodia-spora-katharizo-01102010.html